top of page
Muur.jpg
Project in afwerkingsfase

Gelegen in het hart van Sint-Truiden, een stad doordrongen van geschiedenis en erfgoed, staat het voormalige klooster van de Cellebroeders als een tijdloos symbool van devotie en architectonische pracht. De classicistische gevel, majestueus oprijzend aan de Schepen Dejonghstraat, is al sinds 1936 gekoesterd als een monument van onschatbare waarde, een eerbetoon aan het rijke verleden van deze plek.

De geschiedenis van dit betoverende gebouw reikt ver terug, tot in 1473, toen de Alexianen zich in Sint-Truiden vestigden en begonnen met de bouw van dit klooster. Door de eeuwen heen heeft het klooster vele gedaanteveranderingen ondergaan, maar zijn kern van spiritualiteit en toewijding is altijd intact gebleven.

In de tweede helft van de 18e eeuw kreeg het klooster zijn kenmerkende classicistische vorm, een tijdperk waarin esthetiek en elegantie hoogtij vierden. Deze architecturale stijl getuigt van een tijdperk van verfijning en grandeur, en draagt bij aan de unieke charme van het gebouw.

Nu, na zorgvuldige planning en toewijding aan het behoud van erfgoedwaarden, schittert het voormalige klooster van de Cellebroeders opnieuw in al zijn glorie. De recente renovatie heeft niet alleen de historische pracht van het gebouw hersteld, maar heeft ook een brug geslagen naar het heden door te voldoen aan hedendaagse normen van comfort en functionaliteit.

Een bijzonder aspect van de renovatie is de bewuste keuze om het dakgebinte zichtbaar te houden, als een eerbetoon aan het vakmanschap en de ambachtelijke tradities die dit gebouw hebben gevormd. Het resultaat is een harmonieuze samensmelting van verleden en heden, waar de bewoners worden uitgenodigd om de rijke geschiedenis van het klooster te ervaren en te bewonderen.

Het voormalige klooster van de Cellebroeders staat nu klaar om een nieuwe fase van zijn bestaan te omarmen, als een oase van rust en contemplatie in het bruisende hart van Sint-Truiden. Als bewaker van het verleden en een baken van inspiratie voor de toekomst, zal dit monumentale pand nog vele generaties blijven betoveren en inspireren.

Klooster Cellebroeders
Sint-Truiden

bottom of page